Riskien hallinnan yksinkertaistaminen: KISS-periaate käytössä

Riskien hallinta on kriittinen osa projektinhallintaa, mutta siitä tulee usein tarpeettoman monimutkaista. Mark Turner, pitkän linjan riskienhallinnan asiantuntija, painottaa blogikirjoituksessaan The New KISS Principle – Keeping It Simple Safran! yksinkertaisuuden tärkeyttä. Tämä artikkeli käsittelee riskienhallinnan yksinkertaistamista KISS-periaatteella (Keep It Simple, Stupid) ja esittelee Safran Risk Managerin tarjoamia ratkaisuja riskienhallinnan helpottamiseksi. Lisäksi kutsumme sinut osallistumaan maksuttomaan webinaariin ensi tiistaina klo 10, jossa Mark Turner puhuu Safran Risk Managerista.

Risk management image with professional team analyzing risks on a dashboard

Mitä KISS-periaate tarkoittaa riskienhallinnassa?

KISS-periaatteen ydin on, että yksinkertaiset ratkaisut ovat usein tehokkaimpia. Riskienhallinnassa tämä tarkoittaa, että monimutkaisia prosesseja ja työkaluja tulisi välttää, jos yksinkertaisemmat vaihtoehdot tuottavat paremman tuloksen. Monimutkaisuus voi lisätä virhemahdollisuuksia ja vähentää päätöksenteon tehokkuutta.

Riskien omistajuuden hajauttaminen

Turner kritisoi blogissaan yleistä harhaluuloa, että riskipäälliköt omistaisivat kaikki projektin riskit. Hän huomauttaa, että riskien hallinnan tulisi olla asiantuntijoiden käsissä, jotka ymmärtävät riskin tekniset yksityiskohdat parhaiten. Riskipäällikön tehtävänä on tukea tätä prosessia, ei ottaa vastuuta kaikista riskeistä.

Hajautetut riskirekisterit ja niiden ongelmat

Monet organisaatiot käyttävät Excel-taulukoita riskirekisterinä, mutta tämä johtaa usein virheisiin ja epäjohdonmukaisuuksiin. Kun useat asiantuntijat käyttävät eri versioita rekisteristä, syntyy eroja, jotka voivat vaikuttaa projektin lopputulokseen. Tämä monimutkaisuus tekee riskien hallinnasta entistä vaikeampaa.

Huonojen käytäntöjen korjaaminen

Yksi keskeinen virhe riskienhallinnassa on se, että mahdollisuuksia ja uhkia yritetään tasapainottaa keskenään. Tämä voi johtaa harhaanjohtaviin arvioihin projektin riskien kokonaismäärästä. Turner suosittelee, että käytetään todennäköisyys laskelmia sen sijaan, että tukeuduttaisiin yksinkertaisiin kaavoihin, jotka eivät huomioi kaikkia riskienhallinnan vivahteita.

Safran Risk Managerin yksinkertaistamisratkaisut

Safran Risk Manager on kehitetty tekemään riskienhallinnasta helppoa ja tehokasta. Työkalu sisältää esimerkiksi slider-palkit, joiden avulla riskien omistajat voivat helposti kerätä dataa riskien arviointia varten. Tämä tekee tiedonkeruusta yksinkertaista, mutta samalla tarjoaa riskipäällikölle mahdollisuuden tehdä tarkkoja arvioita kolmipistearvioinnin avulla.

Tiedonkeruun helpottaminen ja vastuun jakaminen

Safran Risk Manager tarjoaa tiimin kaikille jäsenille helppokäyttöisen työkalun, jonka avulla he voivat päivittää ja hallita riskejään. Tämä hajautettu lähestymistapa antaa vastuun niille, jotka ovat parhaiten perehtyneet riskin taustoihin ja vaikutuksiin, jolloin virhemahdollisuudet vähenevät ja hallinta tehostuu.

Reaaliaikainen riskien seuranta ja raportointi

Yksi Safran Risk Managerin suurimmista eduista on sen mahdollistama reaaliaikainen riskien seuranta. Tämä tarkoittaa, että kaikki sidosryhmät voivat olla tietoisia projektin riskeistä ajantasaisesti ja tehdä parempia päätöksiä yhdessä. Reaaliaikainen tiedon saatavuus parantaa yhteistyötä ja tekee riskienhallinnasta tehokkaampaa.

Safran Risk Managerin suunnittelun yksinkertaisuus

Safranin suunnittelutiimi on tehnyt työkalusta niin yksinkertaisen kuin mahdollista, jotta se on helppo omaksua ja käyttää. Käyttäjät näkevät vain sen, mitä heidän tarvitsee nähdä, eikä monimutkaiset prosessit estä työkalun täyttä hyödyntämistä. Tärkeimmät toiminnot ovat selkeästi esillä, ja data on helposti saavutettavissa missä ja milloin tahansa.

Parempi päätöksenteko paremmalla datalla

Koska Safran Risk Manager tarjoaa selkeitä näkymiä ja analytiikkaa riskienhallintaprosessista, se tukee parempaa päätöksentekoa. Yksinkertaistetun lähestymistavan ansiosta tiimit voivat tehdä nopeampia ja tarkempia päätöksiä, jotka perustuvat ajantasaiseen ja täsmälliseen tietoon.

Mark Turner: 15 vuotta riskienhallinnan kokemusta

Mark Turner on työskennellyt riskienhallinnan parissa yli 15 vuotta. Hänellä on laaja kokemus ja syvällinen ymmärrys siitä, kuinka riskienhallintaohjelmistot voivat helpottaa projektitiimien työtä. Turner on Safran Risk Managerin kehitystyön ytimessä ja hän tuo jatkuvasti uusia näkökulmia riskienhallinnan yksinkertaistamiseen.

Tuleva webinaari: Safran Risk Manager käytännössä

Pidämme maksuttoman englanninkielisen webinaarin ensi tiistaina klo 10, jossa Mark Turner esittelee Safran Risk Managerin käytännössä. Webinaarissa saat käsityksen siitä, kuinka työkalu voi auttaa projekteja ennakoimaan riskejä ja tekemään parempia päätöksiä. Rekisteröidy mukaan ja opi lisää Safran Risk Managerista!

Johtopäätös

Riskienhallinnan yksinkertaistaminen on avain tehokkaampiin prosesseihin ja parempiin päätöksiin. Safran Risk Manager on työkalu, joka tekee tästä mahdollisen. Muista rekisteröityä webinaariin ja oppia, kuinka voit tehostaa riskienhallintaa omissa projekteissasi!